Yener i begenirmisin ? Bide Yener le düet yapmayı düşünüyormusun ??..başarıLar sago !
Sagopa Cevap:
yeneri de severim.cilekes cok basarili .
Nick:Badboymehmet
Karabiber duasının tam anlamı nedir?Albümünde açıklamışsın ama bu konu hakkında bir kaç şey sormak istiyorum.Eski Mısırlılarda ölüleri mumyalarken karabiberi ilaç niyetine kullanıyorlarmış.Bu olayın Karabiber duasıyla bi ilgisi var mı?Bir ilgisi varsa; burdan esinlenerek mi şarkının ismini "Karabiber Duası" koydun.
Sagopa Cevap:
badboymehmet selam.karabiber duasi esittir rap.aslinda yakici aci veren anlaminda.benim liriklerim gizli kapakli huzur dualarindan ibaret.aciklamasi zor olsada karabiber duasinin rap ve lirisizm manasina geldigini bilmeni isterim
Nick:Yağız
Hiç dinlerken ağladığı şarkısı oldumu acaba
Sagopa Cevap:
evet dinlerken agladigim sarkim cok oldu.mesela BPGozyaslari albumunden 24,tanri cekti tum resimleri sarkimin sonundaki bayan sesinin susledigi skit kismi,bir pesimistin gozyaslari beni derinden etkileyen sarkilar.romantizmaninsa butun sarkilari beni dinlerken aglatti.cunku cok icten yazdim her zamanki gibi ama cok etkili.ozellikle bebegim öldü isimli sarkim ve drama yollari beni parcaladi.
Nick:mistikmehmet
Belki çok çok değişik bir soru olacak ama sormak istiyorum...Fars dili edebiyatı bölümünden mezun olduğunda iş imkanları ne durumda yada rahat okuyabildinizmi 4 sene boyunca neden bunu soruyasanız derseniz bende yabancı dil bölümündeyim 2 ay sonra öss-yds'ye gireceğim aklımda fars diline girmek gibi bir düşünce var çünkü başka dil edebiyatlarına pek bir ilgim yok.Yani şu iş bulma sorunu olmasa gözüm kapalı 1.2. tercihimi ankara uni veist uni fars dili yazacağım ama bu soru benim kafamı sıkıyor...Kısacası fars dili edebiyatına gitmem ne kadar sağlıklı şu tmüzmin türkiye şartlarında? zaman ayırıp cevaplandırırsanız çok sevinirim...
Sagopa Cevap:
selam,guzel soru.en azından ben severim böyle ciddi soruları. ilk önce belirteyim okunabilecek en özel dillerden birisidir farsiy. iş olanakları kısıtlı tabiiki.mutercim tercumanlık haricinde konsoloslukta calişabilirsin.ama açıkçası pek degerini bilmezler.4 sene okuyup formasyon alırsın ancak öğretmen olabilirsin.ama diyorsanki sago ben senin gibi farsiy e gönül verdim edebiyatından etkilendim oku. para amaçlıysa önermem.ne rap ne de edebiyat-farsiy para ihtiyacını karşılamaz ama bence oku.kendini önemli bir şahıs görür ve gurur duyarsın.gerçekten önemli lisandır.
Nick:Memokolik
slm Sagopa, nezaman seni tv lerde falan görecez, veya hic görecekmiyiz, piyasaya acilma gibi bir niyetin varmi? yoksa oldugu gibimi devam edecek?
Saygilar, Berlinden Mehmet
Sagopa Cevap:
-memolik selam tvlerde görünmek ya da görünmemek mühim degil.müziğim bana yetiyor.ama bu saklanmacanın da bir sonu var gibi görünüyor.şu aralar heryerde birileri bana selam veriyor ve imza istiyor albumlerimi soruyor.bu nedenle çok fazla kaçamayacagım gibi karamsarlıga kapılıyorum.
Nick:Sodo
İleride Başka bir Filmin Soundtrack ini yaparmısın?? Al1deburdanyak çok başarılı
Sagopa Cevap:
sodo selam.neşeli zaman geçirmek ve karamsar yazmak arasındaki bağ sıfırdır.ama karamsar yaşayıp neşeli de yazamazsın.doğru cevap neyin nerde yapılacagını iyi bilmektir.hayat bir terazidir bana göre.dengeyi korumalısın.ben neşeli yaşıyorum sizlere göre.evet herşeyim var.ama çevremdekilere güvenim yok.ve bugune kadar kimseye sana guvenmiyorum diyemedim.neşeli takılıp koyverdim.ama içimde cok cocuk agladı.bu aglayan çocukların hislerini yazdım.görüntü bir hiçtir.kimse ruhunuzu göremez.beni ancak yazılarımdan anlarsınız.çünkü hislerin yazılımı ruhu açıga çıkarır.rap lirikalitesi içten gelir.
Nick:masum serseri
selam yunus abı oncelıkle turkce rapın buralara gelmesınde en buyuk paya sahıp oldugun ıcın tesekkur edıyorum ve bu tarz seylerde ovunmek en cok senın hakkın ve ovguyu hak edıorsun kendı sahsım adına turkce rapı sevmemde ve hayatıma bu yonde ıvme vermemde en buyuk etken sensın yanı ınsanların kafa yapılarını deıstırebılıyorsun buda ısını en dogru sekılde yaptıgını gosterır herseyden once saygı duyulması gereken bırısın
sormak ıstedıgım soru su
kuvvetmıra dıye bır ekıp vardı nıce elemanlar burdan rap pıyasına arz olundu ama sonradan dagıldı yada eskı tadında deıl ınsanlar sanırım hedeflerını ulastıkları anda hedeflerıne ulasmak ıcın arac olarak kullandıklarını unutuyolar yada farklı bı sekılde alet edıolar sen bu konulardan muzdarıpsın ınsanlara bakıs acını cok merak edıyorum yanı yenı bır ınsan tanıdıgın zaman aklından gecıyormu acaba tarıh tekerrurden ıbaretmıdır buda sırtımdan vururmu dıye
Sagopa Cevap:
cok haklısın yazdıklarında.sana bir gerçegi itiraf edeyim.aslında herkese bir itiraf... 2002 den bu yana yani bir pesimistin gozyasları albumunun yapim aşamasına girdigim gunden bu yana tanıdıgım hiçbir insanin adını hatırlamadım.çok fazla kişiyle tanışmak da istemedim.ama malesef tanıştırılmak zorunda kaldıklarım oldu.onları da hatırlamıyorum. işin aslı şu ki artık normalin bin kat üstü düşünebiliyorum insan sembolleri hakkında. kim nasıldır nedir kimin amacı nedir hepsini adımın 5 harfi kadar net bilebiliyorum.dedeler buna insan sarraflıgı der. emin ol herkes bugune dek iyi olsaydı turk rap şu an yuzbinler satardı.ama olamadı.bu nedenle herkesin içinde çocuklar öldü.umutlar en dibi vurdu herbiri geberdiler.ilerisi için yaşayan geridekiler artık yoklar. herşey umuttan ibaret .umut edip güveni yakaladıgında zaten akıllıysan bırakmazsın.son 8 senede bu sekilde ancak 5 kişi tanıdım.arkama baktıgımda aslında 5 bin kişi tanımışım.
Nick:hancer
fars dili ve edebiyatı okuyup türkce rape merak salmak gerçekten ilginç... ve 98 yılında kuvvet mira yı kurabilmek büyük bir başarı. arkanızdan gelenler için onlara bir öneriniz var mı? başarılar
Sagopa Cevap:
hancer selam 98 de kuvvetmirayı yani studyomu kurdugumda ortada sadece bir iki kişi vardı.bu kişiler hala var.ama asıl önemlisi parmaklarımdan çıkan işler hislere dokundu.kuvvetmira yı turkrap sembolu yapan kesinlikle fertler degildir.benim müziğimdeki akıştır.ne sago ne sahto ne ceza.sadece yunus özyavuzun müziğidir.bunu güçlendirip lirikal başarıya çevirense başarılı arkadaşlarımdır. iyiki kurdum iyiki ilerlettim.hala tek başına dimdirek ilerliyorum.
Nick:whitenigga
merak ettim hiç ingilizce rap yapmayı düşündün mü?biliyorum amaç para değil daha çok kişiye ulaşmak onun için soruyorum ingilizce albüm yapsan daha fazla kişiye ulaşmazmısın?teşekkürler
Sagopa Cevap:
ingilizce rap yapamam cünkü bu konuda lisanım yetersiz.bu arada özel mesajlar atmayın çünkü hepsini siliyorum.o kadar cokki.maalesef.sadece bu bölümdeki genel olan sorulara yanıt veriyorum.
Nick:whitenigga
dün özelinede bunu yazmıştım şimdi söyliyeyim.sence de biraz kibirli değilmisin?seni dream tv de ''hot dog'' programında izledim ve şaşırdım dinlediğim sago sanki biraz daha farklıydı.bence en iyiyim demene gerek yok sen zaten en iyisin bunu herkes biliyor
Sagopa Cevap:
bugune kadar hep ben iyiyim dedim.ama başında en yoktu.kendine guven esastır.hele şu konumda bu tedirginlikte kendime guvenmeliyim.kibirli oldugum söylenemez yoksa burda size yazı yetiştirmek için çabalamazdım yan gelir yatardım.ama istiyorumki dinleyen de beni bilsin.o kadar cok laf donuyorki malum. kendimle barışıgım bu nedenle iyiyim de diyorum.zaten insanlara gore kanıt müziğim biliyorsunuz.
Nick:Sago_Y
slm yunus abi
kardeslerin varmi? eger varsa onlada rap le ilgileniyormu?
Sagopa Cevap:
kardeşim var .önceden public enemy ice t l.l.cool j felan dinlerdi.break dance yapardı.ama şimdi radiohead dinliyor.sadece onlara karşı cok buyuk ilgisi var birde melankolik pianolar ve korku filmlerine bayılıyor benim gibi.onu senede en fazla 2 kez görebiliyorum.
Nick:Engin
:yunus abi
senin dinle aran nasil???
namaz kiliyormusun???
Sagopa Cevap:
dinle aram kimsenin olmadıgı kadar iyi.Allah derim başka birsey demem.önceden .tahmini ortaokul sona kadar namazımı kılardım.açıkcası lise ve universite namaz niyaz olmadan gecti.acı bir durum.ama gecende sevgilimle de büyük karar aldık.ibadet saatleri yapacagiz beraberce.ben her gece en az 5 dakika Allah'la konusurum.icimi rahatlatmaya calışıp öyle uyurum.ama nedense herkes onunla olan samimiyetimi dinsizlik olarak görür.bilemiyorum onlara göre ben neden ataistim.çok enteresan.ama bilinki varsa yoksa islamdir benim icin akliniza sakin kötü şeyler gelmesin.Kuran kitabimdir Muhammed peygamberimdir.islam herseyimdir.her nekadar fiili olarak namazıma istemeden vakit ayıramasam da ki bundan her zaman şikayet ettim dinimi dualarımla yaşıyorum.buna da şükür demek gerek tabiki
Nick: sps_mc
Selam Sago!
Öncelikle yeni siten hayırlı uğurlu olsun.Eksikler kapatılırsa çok hoş bir site olucak. Benim merak ettiğim sen KuvvetMira elemanları dışında kimlerin şarkılarını beğeniyorsun? Kimler gelecek vaad ediyor?Kaliteli bir rap şarkısında en önemli şeyler nelerdir?
Sagopa Cevap:
sps mc selam.kuvvetmiranin haricinde turk rap dinlemeyi seviyorum ama kaliteli is cikmiyor.son zamanlarda yani son 2 senedir fuchs,derin darbe,kolera ve abluka alarm dinledim.hala da dinlerim.baska ilgimi ceken yok cunku sound lar bana uymuyor ve okumalar.lirikler felan.bu nedenle pek turkrap dinlemiyorum.
Nick: syrus
Slm Sago gerçekten kendine özgü ve farklı bir sesin var.
Hiç dünyaca ünlü bir rapperla düet yapmayı düşündünmü veya düşündüysen kiminle yapmak isterdin.
Farklı bir dilde rap yapmayı düşünürmüydün
Türkiyede yapılan rap ile yurt dışında yapılan rap sence ne kadar farklı?
Sagopa Cevap:
---syrus selam.tabiiki beraber calismak istedigim kisiler gruplar var.en cok slug ile featuring olayina girmek isterdim.bir de son zamanlarda mass influence ve eyedea yi bir beatimde duymak isterdim.aslinda cok isim var
Nick:ermanakyuz
ilerde silahsız kuvvet tarzı bisey yapmayı düsünüyormusun yoksa BPG deki gibi slow ve o müthis ses tonuyla devam mı edeceksin
Sagopa Cevap:
ermanakyuz selam silahsiz kuvvet adina bir projem su an icin yok.sanirim uzun bir sure de olmayacak.
Nick:Suzidil
Selam Sagopa Drama Yolları Mükemmel Bide Nette Romantizmayla İlgili Başka Demo Varmı.?
Sagopa Cevap:
suzidil selam.romantizmayla ilgili baska bir demo olmayacak.artik romantizmadaki bircok sarkiyi biliyorsunuz.
mesela
1-terapi
2-leyli
3-linguistiks 4-drama yollari
bunlarin hepsi romantizmada olacak.terapi 5 dakikalik bir versiyon halinde.digerleri orjinal album versiyonlari halinde olacak.
su an +9 sarkim var romantizma icin saydiklarimin haricinde.dolu dolu olacal merak etmeyin
Nick:Fatal Error
Sagopa'nın gününün yarısını rap üretmekle geçirdiğini ; rap üretmiyosa da yine müzikl ilgili bişeyler yaparak vakit geçirdiğini biliyoruz. E rap müzikten şu anda Türkiye'de 1-2 kişi hariç para kazanan olmadığını da biliyoruz. E sagopa geçimini nasıl sağlıyo? Kuvvet mirayı baba parasıyla kurduğunu zaten öncelerde yazmıştı ama şu an durum ne merak ediyorum!...
Sagopa Cevap:
fataleror selam.gecimimi dj lik mc lik ve produktorlukten kazaniyorum.en cok dj likten denebilir.ben kuvvetmirayi baba parasiyla kurmadim.sadece bir isim yarattim kendi cabamla.babaö sadece bana 1997 senesinde anneannemle para katarak 2000 dolarlik guzel bir pc almisti.baska bir numara yapmadilar zaten sonrasini ben halletim bu seviyeye geldim.ayrica herkese soyleyeyim ben ilk kez rapten parami 2003 de kazandim.yanlis olmasin.simdi de kazandiklarimi catir catir harciyorum.
Nick:Sodo
Cem yılmaz ile dostluğunu genelde türk rap dünası biliyor.Film teklifi olsa cmylz ile beraber hem filmin muziğini yapıp hem filmde Cem ile oynamak istermiydin ?
Sagopa Cevap:
cem yilmazla zaten su an kafamiza gore takiliyoruz.herhangi bir proje oldugunda kesin beraberiz bu kesin.film projesinde oynarim tabii.ama cem olursa oynarim zaten o bana arada bir takiliyor bu konuda
Nick:Crocus_88
abicim selam ben şunu sormak istiyorum ciddi bi müzik eğitimi aldın mı? senin de söylediğin gibi herkes direk üretime(?) geçiyor herkes ben mc yim filan diyo yani rap yapmak bu kadar kolay mı? hiç dinleyici kalmamış nerdeyse herkes dinletici sen gerçi müzikle çok içiçesin dj lik filan ama yine müziğin hiç olmazsa temellerini bilmek gerek bence eğitim şart yani (n'olur yanlış anlama ben rap yapmayı denemedim belki bilip bilmeden konuştum ama benim bi arkadaş var burda almış bi program hiç müzik bilgisi yok rap yapıyorum al bak dinle filan diyo onun için böyle düşünüyorum belkide)
Sagopa Cevap:
3 AY KLASIK GITAR EGITIMI 2 AYDA PIANO EGITIMI ALDIM.AMA SADECE NOTA VE ARMONI VE KOLAY ESERLERI CALABILDIM.ONDAN SONRA ANLADIMKI BU ENSTRUMANLAR BANA UYMUYOR BEN DJ OLMAK ISTIYORUM DEDIM.VE USTA OLDUGUM ENSTRUMANIMI SECTIM :TURNTABLE
BEN BIR MUZIK ADAMIYIM.HER KONUDA KONUSABILIRIM VE FIKIR YURUTURUM.BU NEDENLE KENDIME HAYLI GUVENIYORUM
Nick:escapist
Amerikada rap biraz pop gibi oldu sanki...müzik daha önde geliyor...Sence türk rapininde sonu bumu olucak...Gerçek rapi yapanlar yeraltındamı kalcak yani?
Sagopa Cevap:
haklisin amerika da 50 cent,dre,eminem rapi pop haline getiren adamlar oldu.acikcasi dinlemiyorum ve banel buluyorum.ozellikle candy shop sarkisi lakayitligin son noktasi.ama yine de caldigimizda hoplatiyor. turkiye de durum benim acimdan hep diptir.darkmisim dark yasamisim
ben hep bu cizgide hafif ilerleyerek yol alacagim. ama diger yandan ulkemizde hiphop u pop araci yapanlar da var.ama biliyorumki beni bilenler gercek rapin dinleyicileri ve onlar bu silliklari dinlemiyorlar. zaten dinlemeyin.pop rapten ayri birsey.
fakat candan ablayla cezanin sarkisi cok basariliydi acikcasi.ben cok sevmistim.ceza ilk bana getirmisti o sarkinin demosunu .mirada actik son ses.super olmus demistim.ve gercekten o is yapilan en iyi pop-rap duetti su ana kadar.
ama arkasi gelmedi.umarim buyuk isimler yeraltindakilerle iyi islere imza atar
Nick:CanRaps
ben CanRaps...rapte sample vardır bu noktayı kimse inkar edemez...Tanrı çektinin sample'ı da La Crimas Profundere'den alınmıştır doğrudur iyi ki de alınmıştır ortaya böyle mükemmel bir şarkı çıkmıştır. Benim anlamakta zorlandığım şey "Kara Maskeli İstanbul" parçasının sample'ının zaten Abstract Rude'un parçasında kullanılmış olmasıdır..ve Sago %1000 eminim ki o parçayı adı gibi bilir dimi ?? Ama amerikan rapçileride aynı hatayı yapmışlardır mesela Oxmo'nun 2000'de yaptığı bir şarkının sampleını, Son Doobie kullanmıştır..Aynı şekilde mesela Sagopa, Leadri ile Karanlık Satırları çoktan bitirdi ama amerikada Yak Ballz - Spy On You şarkısında aynı sample ı kullandı (2004). Sirhot'tan da örnek verebilirim..Yeni albümde çıkıcak olan Kadın Part 2 'nun sample ını Tommy Tee daha önce kullanmıştır..Daha örnekler verilebilir..bu konuda önemli olan niyet..
Sagopa Cevap:
CAN RAPS BRAVO.GUZEL KONUYA DEGİNMİŞSİN.KARA MASKELİ İSTANBUL DA BEN BONNIE TYLER-TOTAL ECLIPSE OF THE HEART SARKISINDAN SAMPLE KULLANDIM.BU GIBI SAMPLE LAR KULLANILIR.BEN DJ VE PRODUKTORUM.SIZ DE KESFEDIN KENDI MUZIK KOMPOZISYONLARINIZI YAZIN.